Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Homekoulut lisäävät lasten hengitysoireita ja poissaoloja

Homekoulut lisäävät lasten hengitysoireita ja poissaoloja

Koulujen kosteusongelmat ja home aiheuttavat yskää, muita hengitysteiden oireita sekä niistä johtuvia poissaoloja etenkin suomalaisille koululaisille, kolmen maan vertailu osoittaa. Verrattuna Espanjaan ja Hollantiin suomalaiset 6–12-vuotiaat koululaiset oireilevat selvästi enemmän.

Tulosten perusteella kuiva yöllinen yskä oli tavallista yleisempää home- ja kosteuskouluissa opiskelevilla kaikissa kolmessa maassa, mutta suomalaislapsilla oli lisäksi oireita, jotka puuttuivat hollantilaisilta ja espanjalaisilta.

Suomessa kosteus- ja homeongelmaisten koulujen oppilailla oli lisäksi 36 prosenttia useammin hengityksen vinkunaa ja 50 prosenttia enemmän hengitysoireista johtuvia koulupoissaoloja kuin suomalaislapsilla, joiden kouluissa ei vastaavia ongelmia ollut.

Tutkimus ei vastannut siihen miksi suomalaiskoululaiset oireilevat enemmän, mutta mahdollisesti home- ja kosteusongelmia on Suomessa enemmän tai ne ovat pahempia kuin Hollannissa ja Espanjassa. Suomessa arviolta yli tuhannessa koulussa ja päiväkodissa on korjaamista edellyttäviä kosteus- ja homevaurioita.

Tutkimuksessa tarkasteltiin 29 home- ja kosteusvaurioisen koulun sekä 27 kunnossa olevan verrokkikoulun oppilaita Espanjassa, Hollannissa ja Suomessa. Yhteensä tutkimus kattoi 9 300 koululaista.

Tulokset julkaistiin Occupational & Environmental Medicine -lehdessä. Suomesta tutkimukseen osallistui Kuopion yliopiston sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkijoita

Uutispalvelu Duodecim
(Occupational & Environmental Medicine 2013;70:681–687)
http://oem.bmj.com/content/70/10/681.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje