Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Lihavuus on myös haimasyövän riskitekijä

Lihavuus on myös haimasyövän riskitekijä

Ylipaino ja lihavuus voivat yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan suurentaa haimasyövän vaaraa. Riski kasvaa mitä pitempään ylipainoa on ja varsinkin, jos potilas sairastaa myös diabetesta.

Tutkijat selvittivät ylipainon ja haimasyövän yhteyttä seuraamalla kymmenen vuoden ajan yli 500 000 miestä ja naista, jotka tutkimuksen alkaessa olivat 50–71-vuotiaita. Tiedot aikuisiän painosta ja pituudesta selvitettiin osallistujilta itseltään.

Normaalipainoisiin verrattuna ylipainoisten ja lihavien riski sairastua haimasyöpään oli suurempi halki aikuisiän. Riski oli iästä riippuen 15–53 prosenttia suurempi.

Myös lihavuuden kesto vaikutti riskiin. Mitä pitempään henkilö oli ollut lihava sitä todennäköisemmin hän sairastui. Myös huomattava lihominen 50. ikävuoden jälkeen sekä diabetes suurensivat sairastumisriskiä.

Yhdysvaltalaisten tulokset pysyivät ennallaan senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin osallistujien ikä, tupakointi ja muita muuttujia, joten on hyvinkin mahdollista, että lihavuus selitti nyt havaitun yhteyden. Aiemmissa tutkimuksissa lihavuus on liitetty myös monien muiden syöpien kehittymiseen.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Haimasyöpä todetaan vuosittain noin 900–1 000 suomalaisella. Suurin osa sairastuvista on iäkkäitä, mutta myös nuoret voivat sairastua siihen.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2013;98:1057–1065)
http://ajcn.nutrition.org/content/98/4/1057.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje