Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Ilmansaasteet saattavat aikaistaa synnytyksiä

Ilmansaasteet saattavat aikaistaa synnytyksiä

Hengitysilman pienhiukkaset ovat monella tapaa haitallisia terveydelle. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan ne saattavat myös suurentaa ennenaikaisen synnytyksen riskiä.

Yalen yliopiston tutkijoiden tulokset julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä, ja niiden perusteella hengitysilman PM2,5-pienhiukkasten runsaus liittyy ennenaikaisen synnytyksen riskiin etenkin, jos altistuminen tapahtuu raskauden ensimmäisen tai viimeisen kolmanneksen aikana.

Tutkimukseen osallistui 29 000 naista, jotka olivat synnyttäneet vähintään kaksi lasta. Tutkijoilla oli käytössään tiedot naisten asuinalueiden hengitysilman PM2,5-pitoisuuksista kaikkien raskauksien ajalta, joten he pystyivät erottamaan ilmansaasteiden mahdollisen vaikutuksen geneettisistä ja muista yksilöllisistä tekijöistä, jotka lisäävät ennenaikaisia synnytyksiä

Pienhiukkasiin tässä tutkimuksessa liitetty vaikutus ei ollut kovin suuri, joten PM2,5-hiukkaset tuskin ovat merkittävä ennenaikaisten synnytysten aiheuttaja. Tulokset kuitenkin viittaavat siihen, että ilmansaasteillakin voi olla osuutensa niissä.

Ennenaikaisesta synnytyksestä puhutaan, kun lapsi syntyy ennen 37. raskausviikkoa. Tämän määritelmän perusteella 5–6 prosenttia suomalaislapsista syntyy ennenaikaisina.

Raskauksien kestoissa on kuitenkin suurta luonnollista vaihtelua, joten täysiaikaisen synnytyksen raja on häilyvä. Käytännössä vain 4 prosenttia synnytyksistä osuu ns. laskettuun päivään ja 70 prosenttia kymmenen päivän sisälle siitä.

Suomessa suurin osa pienhiukkasista tulee tuulten mukana ulkomailta, mutta myös autoliikenne sekä paikallisesti puun polttaminen ovat pienhiukkasten lähteitä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Epidemiology 2013;DOI:10.1093/aje/kwt216)
http://aje.oxfordjournals.org/content/early/2013/09/24/aje.kwt216.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje