Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Sydänriskitekijöiden hoitaminen ehkäisee aivohalvauspotilaan muistiongelmia

Sydänriskitekijöiden hoitaminen ehkäisee aivohalvauspotilaan muistiongelmia

Noin viidennes aivohalvauspotilaista kärsii sairastumisen jälkeen muistin ja muiden kognitiivisten mielentoimintojen ongelmista. Tuoreen brittitutkimuksen perusteella niiltä voi kuitenkin välttyä samojen lääkkeiden ansiosta, joita käytetään aivohalvauksen uusiutumisen ehkäisyssä.

Circulation-lehdessä julkaistut tulokset osoittavat kognitiivisten ongelmien olevan harvinaisempia potilailla, jotka käyttävät verenpainelääkkeitä, veren hyytymistä ja verihiutaleiden takertumista vähentäviä lääkkeitä, kolesterolia alentavia statiineja tai näiden yhdistelmiä.

Tutkimuksessa havaittu ehkäisyteho koski vain potilaita, jotka olivat sairastuneet aivoinfarktiin, mutta ei aivoverenvuodosta johtuvaan aivohalvaukseen sairastuneita.

Britit pitävät tuloksiaan tervetulleina, sillä kyseisiä lääkityksiä käytetään ehkäisemään aivohalvauksen uusiutumista. Näin ollen moni potilas saa niihin liittyvän kognitiivisen hyödyn jo nyt.

Tutkimuksessa hyödynnettiin 4 400 lontoolaisen potilaan rekisteritietoja vuosilta 1995–2011. Kaikki mukaan valitut olivat sairastuneet aivohalvaukseen ensimmäistä kertaa eivätkä sairastaneet eteisvärinä-rytmihäiriötä.

Uutispalvelu Duodecim
(Circulation 2013;128:1341–1348)
http://circ.ahajournals.org/content/128/12/1341.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje