Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Ilmansaasteet saattavat lisätä diabeteskuolemia

Ilmansaasteet saattavat lisätä diabeteskuolemia

Pitkäaikainen altistuminen hengitysilman pienhiukkasille saattaa kanadalaistutkijoiden mukaan suurentaa riskiä menehtyä diabetekseen. Aiemmin ilmansaasteet on yhdistetty myös diabetesriskin suurentumiseen.

Kanadalaisten havainnot perustuvat yli 2,1 miljoonan kanadalaisen terveys- ja kuolintietoihin, ja niiden perusteella korkeampi hengitysilman PM2,5-hiukkaspitoisuus liittyy suurempaan riskiin menehtyä diabetekseen. PM2,5-pitoisuuden noustessa 10 mikrogrammaa/m3 diabeteskuoleman riski kasvoi noin 40 prosenttia, tulokset osoittivat.

Tutkimuksessa tarkastellut kanadalaiset altistuivat keskimäärin 8,7 mikrogrammaa/m3-pitoisuuksille, mikä on hyvin alhainen taso. Tulokset viittaavatkin siihen, että PM2,5-hiukkasten terveyshaitat diabeetikoille saattavat ilmetä suhteellisen alhaisilla tasoilla, kunhan altistus jatkuu pitkään. On myös mahdollista, että yhteyteen ovat vaikuttaneet ilmansaasteiden lisäksi muutkin seikat, joten tuloksia kannattaa tulkita varoen.

Hengitysilman PM2,5-hiukkasten terveyshaittoja on tutkittu runsaasti ja nykytiedon perusteella ne altistavat mm. sydän- ja verisuonitaudeille sekä hengityssairauksille. Suomessa pienhiukkaset aiheuttavat vuosittain noin 2 000 kuolemaa. Suurin osa pienhiukkasista kulkeutuu meille tuulten mukana ulkomailta, mutta myös liikenne sekä paikallisesti puun polttaminen ovat pienhiukkasten lähteitä.

Tutkimus julkaistiin Diabetes Care -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Diabetes Care 2013;36:3313–3320)
http://care.diabetesjournals.org/content/36/10/3313.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje