Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Omega-3-rasvahapot eivät estä muistiongelmia

Omega-3-rasvahapot eivät estä muistiongelmia

Omega-3-rasvahapot tuskin vaikuttavat siihen miten todennäköisesti ihmisen muisti ja muut ajatteluun liittyvät kyvyt heikkenevät iän myötä. Omega-3-rasvoja on runsaasti mm. kalassa ja niistä on toivottu apua moniin terveysongelmiin.

Arvostetussa Neurology-lehdessä julkaistut tulokset vahvistavat käsitystä, jonka mukaan omega-3-rasvahapot eivät todennäköisesti yksistään riitä dementian ja sitä lievempien muistiongelmien estoon. Ehkäisytehoa ei ole myöskään havaittu monissa satunnaistetuissa ja laadukkaissa tutkimuksissa.

Yhdysvaltalaiset tekivät havaintonsa tutkimalla runsasta kahtatuhatta 65–80-vuotiasta naista, joille tehtiin kognitiivisia testejä vuosittain kuuden vuoden ajan. Osallistujien omega-3-rasvojen saanti mitattiin verinäytteistä tutkimuksen alussa.

Kun tutkijat yhdistivät kognitiivisten testien tulokset tietoihin osallistujien omega-3-rasvahappojen saannista, he havaitsivat muistin ja muiden kognitiivisten mielentoimintojen heikentyneen yhtä nopeasti tai hitaasti riippumatta siitä miten paljon naiset omega-3-rasvahappoja saivat.

Tulokset viittaavat siihen, ettei omega-3-rasvahappojen saanti luultavasti vaikuta iän myötä tapahtuvaan muistin heikentymiseen. Tutkijat eivät silti suosita ketään vähentämään omega-3-rasvahappojen nauttimista, sillä niitä runsaasti sisältävät ruoat ovat monilla muilla tavoin terveellisiä. Etenkin tämä koskee kalaa ja pähkinöitä.

Uutispalvelu Duodecim
(Neurology 2013;DOI: doi:10.1212/WNL.0b013e3182a9584c)
http://www.neurology.org/content/early/2013/09/25/WNL.0b013e3182a9584c.short

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje