Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Masennus yhteydessä Parkinsonin taudin riskiin

Masennus yhteydessä Parkinsonin taudin riskiin

Masennusta potevat saattavat tuoreen tutkimuksen mukaan sairastua muita herkemmin Parkinsonin tautiin. Riski on noin kolminkertainen verrattuna terveisiin, Neurology-lehdessä julkaistut tulokset osoittavat.

Taiwanilaistutkijoiden havainnot perustuvat 4 600 masennuspotilaan ja 19 000 masennuksen suhteen terveen rekisteritietoihin. Lopulliseen analyysiin ei otettu mukaan potilaita, jotka sairastuivat Parkinsonin tautiin 2–5 vuoden sisällä masennusdiagnoosista.

Kymmenvuotisen seurannan aikana Parkinsonin tautiin sairastui 1,4 prosenttia masennuspotilaista, mutta vain 0,5 prosenttia verrokeista. Näin ollen masennuspotilaiden sairastumisriski oli noin kolminkertainen.

Tulosten perusteella masennuksen ja Parkinsonin taudin välillä on yhteys, mutta tulokset eivät kerro onko masennus Parkinsonin taudin riskitekijä vai esimerkiksi sen varhainen oire. Tämän selvittäminen edellyttää uusia tutkimuksia.

Parkinsonin tautia sairastaa noin kymmenentuhatta suomalaista. Se on parantumaton, tuntemattomasta syystä johtuva hermostollinen sairaus, joka aiheuttaa mm. vapinaa, lihasjäykkyyttä ja liikkeiden hidastumista. Yleensä tauti todetaan 50–80-vuotiailla.

Uutispalvelu Duodecim
(Neurology 2013)
www.neurology.org

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje