Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Juomaveden arseeni myös sydänriski

Juomaveden arseeni myös sydänriski

Arseenille juomavedestään pitkään altistuvat saattavat yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan joutua sydän- ja verisuonitautien vaaraan ja myös menehtyä niihin. Arseenia voi saada mm. kaivovedestä.

Yhdysvaltalaisten tulokset ovat mielenkiintoisia, sillä arseeni on Suomessa radonin lisäksi merkittävin kaivoveden terveysriski.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa pitkäaikaisesti kohtuullisille arseenipitoisuuksille altistuneet sairastuivat sepelvaltimotautiin, muihin sydän- ja verisuonitauteihin ja aivohalvauksiin selvästi todennäköisemmin kuin henkilöt, joiden altistus jäi hyvin vähäiseksi.

Suomessa juomaveden turvallisena rajana pidetään 10 µg/l:n pitoisuutta. Paikoin kaivoveden pitoisuudet voivat olla huomattavasti tätä suurempia. Arseeni voi aiheuttaa myös monia syöpiä

Tutkimukseen osallistui 3 600 Yhdysvaltojen alkuperäisväestöön kuuluvaa 45–74-vuotiasta miestä ja naista. Vuodet 1989–2008 kattaneen tutkimuksen aikana heistä 1 200 sairastui tai menehtyi sydän- ja verisuonitauteihin.

Uutispalvelu Duodecim
(Annals of Internal Medicine 2013;DOI:10.7326/000-4819-159-10-201311190-00719)
http://annals.org/article.aspx?articleid=1740759

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje