Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Selkäkipuisen pistokset voivat toimia ilman steroideja

Selkäkipuisen pistokset voivat toimia ilman steroideja

Pitkäaikaisista alaselkäkivuista kärsivät saavat joskus selkäytimen epiduraalitilaan kortikosteroidipistoksia, mutta pistosten tehosta on oltu montaa mieltä. Nyt julkaistu yhdysvaltalaistutkimus lisää epäilyjä ja viittaa siihen, ettei pistoksissa välttämättä tarvitsisi lainkaan steroideja. Sama vaikutus saadaan käytettäessä suolaliuosta tai puudutusaineita.

Anesthesiology-lehdessä julkaistut tulokset perustuvat aiempien tutkimusten uudelleen analysointiin, ja ne odotetusti osoittavat epiduraaliset steroidipistokset tehokkaammiksi kuin selkäydinkanavan läheisiin lihaksiin annetut steroidi-, puudutusaine- tai suolaliuospistokset.

Tutkijat sen sijaan yllättyivät havaitessaan epiduraalipistosten olevan yhtä tehokkaita riippumatta siitä mitä ainetta pistoksissa käytettiin. Sama vaikutus liittyi steroideihin, suolaliuokseen sekä puudutusaineisiin.

Havainto on mielenkiintoinen ja viittaa siihen, ettei epiduraalipistoksen vaikutus välttämättä johdu steroideista, vaan mahdollisesti sama vaikutus saadaan pistämällä mitä tahansa turvallista nestettä epiduraalitilaan. Tutkijat eivät silti suosita luopumaan steroideista vain näiden tulosten perusteella, mutta todennäköisesti sama hyöty voitaisiin saada ainakin nykyistä pienemmillä steroidiannoksilla. Tällöin myös steroidien haittavaikutukset etenkin erityisryhmien potilaille voisivat vähentyä.

Tulokset saattavat myös selittää miksi epiduraalisten steroidipistosten teho on monissa tutkimuksissa arvioitu vähäiseksi. Jos tutkimuksissa on käytetty lumehoitona epiduraalista suolaliuospistosta tai puudutusaineita, vertailukohtana onkin lumevaikutuksen sijaan ollut varsinainen hoito.

Tutkimuksessa yhdistettiin 43 tutkimuksen aineistot, jotka yhteensä koostuivat 3 600 potilaan tiedoista.

Uutispalvelu Duodecim
(Anesthesiology 2013;DOI:doi:10.1097/ALN.0b013e31829c2ddd)
http://journals.lww.com/anesthesiology/Fulltext/2013/10000/Epidural_Injections_for_Spinal_Pain__A_Systematic.31.aspx

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje