Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Liikunta olisi lääkkeiden veroinen hoito monille potilaille

Liikunta olisi lääkkeiden veroinen hoito monille potilaille

Lääkäreiden kannattaisi määrätä potilaille liikuntareseptejä nykyistä useammin, sillä moniin pitkäaikaissairauksiin liikunta saattaa tepsiä ainakin yhtä hyvin kuin lääkkeet.

Tiedot perustuvat tuoreeseen katsaustutkimukseen, jonka tulokset julkaistiin British Medical Journalissa. Tutkimuksessa yhdistettiin yli 300 tutkimuksen aineistot ja 340 000 potilaan terveystiedot.

Aineistojen yhteisanalyysissa liikunta ja lääkehoidot havaittiin yhtä tehokkaiksi sepelvaltimotautipotilaiden hoidossa sekä diabeteksen vaarassa olevilla, kun mittarina käytettiin potilaiden kuolleisuutta. Aivohalvauspotilaiden kuntoutuksessa liikunta oli jopa lääkkeitä parempi, mutta sydämen vajaatoimintaa potevilla liikunta hävisi diureetti-verenpainelääkkeille.

Havainnon tehneet tutkijat uskovat liikunnan sopivan hyvin monien potilasryhmien hoitoon, vaikka tutkimustulokset rajoittuvatkin tällä hetkellä lähinnä sydän- ja verisuonitauteihin. Tulostensa perusteella tutkijat suosittavat kokeilemaan liikuntareseptejä tilanteissa, joissa käytettävissä olevien lääkkeiden teho tiedetään vaatimattomaksi.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2013;347:f5577)
http://www.bmj.com/lookup/doi/10.1136/bmj.f5577

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje