Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Masennuslääkitykset yhteydessä diabetesriskiin

Masennuslääkitykset yhteydessä diabetesriskiin

Masennuslääkkeitä käyttävät saattavat brittitutkijoiden mukaan sairastua aikuistyypin diabetekseen muita herkemmin. Diabetes ja masennus on aiemminkin yhdistetty toisiinsa, mutta tutkimusten perusteella on jäänyt epäselväksi, mikä rooli masennuslääkkeillä on tässä kuviossa.

Brittitutkijat selvittivät asiaa yhdistämällä 22 tutkimuksen ja 3 katsaustutkimuksen aineistot ja analysoimalla ne uudestaan. Analyysi osoitti masennuslääkkeitä käyttävien sairastavan diabetesta todennäköisemmin kuin muiden potilaiden, mutta tuloksista ei voinut päätellä koskiko yhteys kaikkia eri masennuslääketyyppejä.

Tulokset eivät vielä tarkoita sitä, että yhteys johtuu vain ja ainoastaan masennuslääkkeistä, mutta yhteys säilyi senkin jälkeen, kun tutkijat huomioivat analyysissa lihavuuden ja muita perinteisiä diabeteksen riskitekijöitä.

Varmuuden vuoksi lääkäreiden kannattaisi kuitenkin huomioida tulokset hoitaessaan masennuspotilaita etenkin, jos lääkeannokset ovat suuria ja lääkitys jatkuu pitkään. Tällöin potilaita olisi hyvä seurata diabeteksen varalta ja tarvittaessa suositella heille sairastumisriskiä pienentäviä elintapamuutoksia, tutkijat kirjoittavat.

Tulokset julkaistiin tieteellisessä Diabetes Care -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Diabetes Care 2013)
http://care.diabetesjournals.org/

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje