Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Pallolaajennuksessa kannattaisi hoitaa myös muut valtimot

Pallolaajennuksessa kannattaisi hoitaa myös muut valtimot

Sydäninfarktipotilaita hoidetaan pallolaajennuksella, jossa ahtautunut valtimo avataan verenkierron palauttamiseksi. Brittitutkimuksen perusteella samalla kannattaisi putsata myös muut ahtautuneet valtimot ennen kuin ne ehtivät tukkeutua liikaa.

Brittien havaintojen mukaan valtimoiden ennakoiva pallolaajennus pienentää uuden sydäninfarktin ja rasitusrintakivun vaaraa ja vähentää myös potilaiden kuolleisuutta. Tämä todettiin seuraamalla kahden vuoden ajan 465 ST-nousuinfarktin saanutta potilasta, joista puolelle tehtiin vain infarktin aiheuttaneen valtimon pallolaajennus ja puolelle lisäksi ennakoiva pallolaajennus muihin ahtautuneisiin valtimoihin.

Sadasta ennakoivaan pallolaajennukseen satunnaistetusta potilaasta 9 sairastui tai menehtyi seurannan aikana, kun sadasta verrokkiryhmäläisestä sairastui tai kuoli 23, joten ero ryhmien välillä oli huomattava.

Tutkijat pitävät tuloksiaan merkittävinä, mutta kehottavat tulkitsemaan niitä varoen. Vielä ei esimerkiksi tiedetä rajoittuuko ennakoivan pallolaajennuksen hyödyt vain ST-nousuinfarkteihin vai havaitaanko sama myös ST-nousuttomaan infarktiin sairastuneilla. On myös epäselvää miten suuri ahtauman pitää olla, jotta sen poistaminen ylittää pallolaajennukseen liittyvät potentiaaliset riskit.

Tulokset julkaistiin arvostetussa New England Journal of Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(NEJM 2013;369:1115–1123)
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1305520#t=abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje