Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Tupakoinnin lopettaminen kasvattaa diabetesriskiä, mutta vain väliaikaisesti

Tupakoinnin lopettaminen kasvattaa diabetesriskiä, mutta vain väliaikaisesti

Tupakointi altistaa aikuistyypin diabetekselle, mutta tuo riski jopa hieman kasvaa tupakoinnin lopettamisen jälkeen. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan haitta kuitenkin jää tilapäiseksi ja vuosien varrella riski vähitellen palaa savuttomien tasalle.

American Journal of Epidemiology -lehdessä julkaistut tulokset perustuvat yli 130 000 vaihdevuodet ylittäneen 50–79-vuotiaan naisen seurantaan, joka kesti keskimäärin 11 vuotta.

Verrattuna savuttomiin naisiin tupakoivien riski sairastua aikuistyypin diabetekseen oli noin 30 prosenttia suurempi ja tupakoinnin lopettaneiden noin 40 prosenttia suurempi. Tupakoinnin lopettaneiden diabetesriski kuitenkin pieneni pikkuhiljaa kunnes kymmenen vuoden kuluttua se oli samaa tasoa kuin savuttomien.

Kun tutkijat rajasivat analyysinsa tupakoinnin lopettaneisiin, jotka eivät olleet tupakoineet pitkään eivätkä kovin paljon, he eivät havainneet samaa diabetesriskin nousua kuin muilla tupakoitsijoilla. Näin ollen monet tupakoitsijat voivat lopettaa ilman huolta diabetesriskin suurentumisesta.

Tulokset eivät paljasta mistä tupakoinnin lopettamiseen liittyvä diabetesalttius johtuu, mutta mahdollisesti se liittyy elintapojen muutoksiin ja painonnousuun, jotka usein seuraavat tupakoinnin lopettamista.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Epidemiology 2013;178:937–945)
http://aje.oxfordjournals.org/content/178/6/937.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje