Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Leikkaus fysioterapiaa tehokkaampi virtsan ponnistelukarkailuun

Leikkaus fysioterapiaa tehokkaampi virtsan ponnistelukarkailuun

Virtsan ponnistelukarkailun hoito aloitetaan yleensä fysioterapialla, mutta monet potilaat joutuvat silti turvautumaan leikkaushoitoon. Tuoreen hollantilaistutkimuksen mukaan leikkausta kannattaisi kuitenkin harkita jo ennen fysioterapiaa, sillä se on näistä hoidoista tehokkaampi.

Virtsankarkailu on hyvin yleinen naisten vaiva. Suomessa sitä potee noin viidennes 25–60-vuotiaista naisista ja vielä useampi yli 70-vuotiaista. Ponnistelukarkailusta kärsivillä virtsaa karkailee fyysisen ponnistuksen yhteydessä tai esimerkiksi yskiessä tai aivastaessa.

New England Journal of Medicinessä julkaistut tulokset perustuvat 460 virtsan ponnistelukarkailusta kärsivän naisen seurantaan. Vuoden mittaisen seurannan alussa naiset satunnaistettiin leikkaushoitoon tai fysioterapiaan. Fysioterapiaryhmäläiset saivat halutessaan vaihtaa leikkausryhmään tutkimuksen aikana.

Kun tutkijat vertasivat ryhmiä tutkimuksen päättyessä, he havaitsivat virtsankarkailun parantuneen 77 prosentilla leikkausryhmäläisistä ja 59 prosentilla fysioterapiaan satunnaistetuista. Naisten omat arviot tukivat tätä havaintoa. Leikkauksen paremmuus havaittiin myös naisilla, jotka vaihtoivat fysioterapiasta leikkausryhmään kesken tutkimuksen.

Hollantilaisten tutkimus on tervetullut, sillä leikkaushoitoa ja fysioterapiaa ei tätä ennen ole verrattu ensimmäisenä hoitona virtsan ponnistelukarkailuun. Tutkijat uskovatkin, että moni nainen voisi saada paremman ja nopeamman avun, jos he menisivät suoraan leikkaukseen. Tutkimuksessa tarkasteltu nauhaleikkaus on turvallinen ja tunnettu toimenpide.

Leikkauksen ja fysioterapian lisäksi virtsankarkailuun voi auttaa laihduttaminen, lantionpohjan lihasten voimistaminen sekä karkailun tyypistä riippuen myös monet lääkkeet.

Uutispalvelu Duodecim
(NEJM 2013;369:1124–1133)
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1210627#t=abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje