Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Sydänkohtaukset yhtä vaarallisia vaikka hoitoon pääsee nopeammin

Sydänkohtaukset yhtä vaarallisia vaikka hoitoon pääsee nopeammin

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan sydänkohtaukset johtavat potilaan kuolemaan yhtä usein kuin ennenkin, vaikka potilaat pääsevät pallolaajennushoitoon aiempaa nopeammin. Havainto viittaa siihen, että sydänkohtauspotilaiden kuolleisuuteen vaikuttavat suurelta osin seikat, jotka tapahtuvat ennen sairaalaan tuloa.

New England Journal of Medicinessä julkaistut tulokset perustuvat 100 000 sydänkohtaustapauksen tarkasteluun, ja ne osoittavat sydänkohtauksen vuoksi sairaalaan tuotujen kuolleisuuden pysyneen noin 5 prosentin tuntumassa, vaikka potilaat pääsevät nykyään pallolaajennukseen keskimäärin 67 minuutissa sairaalaan tulon jälkeen. Hoitoon pääsy on Yhdysvalloissa nopeutunut noin 16 minuutilla vuosien 2006 ja 2008 välillä, tulokset osoittavat.

Pallolaajennukseen pääsemistä on pyritty nopeuttamaan, koska se todennäköisesti vähentää potilaan sydänlihaksen vaurioita. Nyt julkaistut tulokset suuntaavat kuitenkin huomion sairaalaan tuloa edeltäviin tapahtumiin. Edelleen monet potilaat hakeutuvat hoitoon liian myöhään, koska eivät tunnista oireitaan sydänkohtaukseksi.

Suomessa sairastuu vuosittain sydänkohtaukseen eli sydäninfarktiin noin 25 000 henkilöä. Sairaus on hengenvaarallinen, infarktista johtuvia kuolemia on 13 000 vuodessa. Sydäninfarktin tyypillisin oire on ankara, jatkuva ja kova kipu, joka tuntuu laajalti rintalastan takana. Kipu voi säteillä myös olkavarsiin, leukaperiin ja selkään. Usein infarktikipua kuvataan puristavaksi tai painavaksi.

Uutispalvelu Duodecim
(New England Journal of Medicine 2013;369:901–909)
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1208200?query=featured_home#t=abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje