Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Näön heikentyminen supistaa vanhuksen elinpiiriä

Näön heikentyminen supistaa vanhuksen elinpiiriä

Silmänpohjan ikärappeuma heikentää sitä sairastavien näkökykyä, mikä voi yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan myös rajoittaa iäkkäiden potilaiden liikkumista. Silmänpohjan ikärappeuma on yleisin näkövammaisuutta aiheuttava sairaus länsimaissa.

Yhdysvaltalaiset selvittivät silmäsairauksien ja liikkumisen yhteyttä varustamalla seurantalaitteilla 65 ikärappeumaa sairastavaa, 84 glaukoomaa sairastavaa ja 61 tervesilmäistä. Osallistujien liikkumiset kirjattiin 15 minuutin välein aamuseitsemän ja yhdentoista välillä viikon ajan.

Tulokset osoittivat silmänpohjan ikärappeumaa sairastavien ulkoilevan vähemmän ja pysyttelevän lähempänä kotiaan kuin tervesilmäisten verrokkien. Ero oli myös sitä suurempi mitä heikompi potilaiden näkökyky oli. Glaukooma sen sijaan ei vaikuttanut sitä sairastavien liikkumiseen.

Havainnot ovat tärkeitä, sillä näkövamman vuoksi liikkumistaan rajoittavat voivat jäädä paitsi monista palveluista ja aktiviteeteista. Liikkuminen myös pitää iäkkäät paremmassa kunnossa, joten silmäsairaudet voivat välillisesti heikentää iäkkäiden potilaiden terveydentilaa.

Tutkimus julkaistiin JAMA Ophthalmology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA Ophthalmology;DOI:10.1001/.jamainternmed.2013.4471)
http://archopht.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1737426#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje