Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Joka seitsemäs henkirikos kumppanin tai ex-kumppanin tekemiä

Joka seitsemäs henkirikos kumppanin tai ex-kumppanin tekemiä

Tuoreen tutkimuksen mukaan joka seitsemäs henkirikos maailmassa osoittautuu uhrin kumppanin tai entisen kumppanin tekemäksi. Naisten murhissa osuus on vielä suurempi, yli 30 prosenttia, Lancet-lehden julkaisemat tulokset osoittavat.

Tulokset perustuvat poikkeuksellisen laajaan peräti 66 maata kattavaan tutkimukseen, jossa käytiin läpi lähes 120 tieteellistä tutkimusta ja 50 viranomaisselvitystä.

Kun tutkijat yhdistivät kaikki nämä aineistot, he havaitsivat puolison tai entisen puolison olleen syyllinen noin 14 prosentissa tapauksista. Miehillä tämä oli selvästi harvinaisempaa kuin naisilla, sillä miesuhreista kumppanin murhaamia oli noin 6 prosenttia, mutta naisuhreista peräti 30–50 prosenttia. Kumppanin tai ex-kumppanin tekemät henkirikokset olivat yleisimpiä varakkaissa maissa sekä Kaakkois-Aasiassa.

Tutkijat pitävät tuloksiaan uskottavina, mutta huomauttavat henkirikoksia koskevan tutkimustiedon olevan monissa maissa hyvin puutteellista. Tämä voi muun muassa selittää miksi varakkaissa maissa havaittiin enemmän tapauksia kuin köyhissä maissa, joiden viranomaistiedot eivät välttämättä ole yhtä kattavia. Tulokset joka tapauksessa osoittavat puolisoiden ja entisten puolisoiden tekemien henkirikosten olevan merkittävä ja maailmanlaajuinen ongelma, joka kohdistuu etenkin naisiin.

Joka vuosi noin puoli miljoonaa ihmistä kuolee henkirikoksen uhrina. Uhreista 80 prosenttia on miehiä.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet 2013;382:859–865)
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2813%2961030-2/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje