Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Päivittäinen hedelmien syönti ehkäisee vaarallisia vatsa-aortan pullistumia

Päivittäinen hedelmien syönti ehkäisee vaarallisia vatsa-aortan pullistumia

Ruotsalaistutkijoiden mukaan hedelmiä päivittäin syömällä voi todennäköisesti pienentää riskiään sairastua vatsa-aortan pullistumaan, joka pahimmillaan on hengenvaarallinen. Vihannekset eivät sen sijaan näyttäisi vähentävän sairastumisriskiä.

Circulation-lehdessä julkaistut havainnot ovat mielenkiintoisia, sillä ruokavalion vaikutuksia vatsa-aortan pullistumaan on tutkittu hyvin vähän.

Tulosten perusteella vatsa-aortan pullistumat ja niiden hengenvaaralliset repeämiset ovat noin kolmanneksen harvinaisempia henkilöillä, jotka syövät vähintään kaksi hedelmää päivittäin. Tämä havaittiin verrattuna hedelmiä tuskin koskaan syöviin.

Tutkijat arvelevat yhteyden johtuvan hedelmien terveellisistä antioksidanteista, mutta tutkimusnäyttöä asiasta ei ole. Oli mekanismi mikä tahansa, tulokset viittaavat siihen, että lukuisten muiden terveyshyötyjen lisäksi hedelmien päivittäinen syöminen voi ehkäistä vatsa-aortan pullistumia ja niiden repeämisiä.

Vatsa-aortan pullistuma on usein harmiton ja oireeton, mutta osalla potilaista se repeää ja johtaa useimmiten kuolemaan. Aortan pullistumat ovat yleisimpiä iäkkäillä miehillä sekä tupakoitsijoilla. Tupakoinnin lopettaminen onkin paras tapa vähentää sairastumisriskiään.

Ruotsalaisten tutkimus perustui 44 000 miehen ja 36 000 naisen terveys- ja ruokavaliotietoihin. Osallistujat olivat 46–84-vuotiaita kolmetoistavuotisen seurannan alkaessa. Seurannan aikana osallistujilta löydettiin 1 100 vatsa-aortan pullistumaa, joista runsaat 200 repesi. Ruokavaliota arvioitiin vain tutkimuksen alussa, mikä saattaa heikentää tulosten luotettavuutta.

Uutispalvelu Duodecim
(Circulation 2013;128:795–802)
http://circ.ahajournals.org/content/128/8/795.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje