Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kivesten koko yhteydessä miehen hoivaviettiin

Kivesten koko yhteydessä miehen hoivaviettiin

Pienikiveksiset miehet saattavat osallistua lastensa hoivaamiseen muita miehiä todennäköisemmin, tuore tutkimus vihjaa. Myös pienempi testosteroni-hormonin pitoisuus liittyy hoivaavampaan käyttäytymiseen.

Yhdysvaltalaisten tulokset ovat hyvin mielenkiintoisia, sillä ne viittaavat biologisten ominaisuuksien mahdollisesti vaikuttavan siihen, miten miehet suhtautuvat lastensa hoivaamiseen. Vielä ei tosin ole selvää onko hoivaaminen seuraus alhaisesta testosteronitasosta ja pienemmistä kiveksistä, vai johtuvatko nämä fysiologiset muutokset hoivakäytöksestä. Ainakin testosteronin suhteen kumpikin vaihtoehto on mahdollinen, aiemmista tutkimuksista tiedetään.

Tutkimuksen havainnot julkaistiin arvostetussa Proceedings of the National Academy of Sciences -lehdessä, ja ne perustuvat 70 isän magneettikuvauksiin ja tutkimuksiin. Isät olivat 1–2-vuotiaiden lasten biologisia isiä ja asuivat lastensa äidin kanssa. Tutkijat haastattelivat isiä ja äitejä erikseen.

Tulokset osoittivat testosteronitasojen sekä kivesten koon ennustavan miten todennäköisesti mies osallistui vaippojen vaihtamiseen, kylvettämiseen ja muihin hoivatoimiin. Pienikiveksisten miesten aivoissa havaittiin lisäksi suurempaa aktivoitumista heidän katsellessaan lastensa valokuvia. Aktivoituminen paikantui mm. aivojen palkitsemisjärjestelmään, joka saa aikaan mielihyvää eloonjäämisen ja hyvinvoinnin kannalta tärkeissä toiminnoissa.

Vaikka kivesten koko ja testosteronitasot liittyivät hoivakäytökseen, ne eivät suinkaan selittäneet kaikkien miesten käytöstä. Tutkijoiden mukaan miehet eivät olekaan biologisesti tuomittuja toimimaan tietyllä tavalla, vaan jokainen voi itse vaikuttaa siihen miten paljon lastensa hoitamiseen osallistuu. Joillekin miehille se tosin saattaa olla hankalampaa biologisten taipumusten takia, tutkijat kirjoittavat.

Uutispalvelu Duodecim
(Proceedings of the National Academy of Sciences 2013;doi:10.1073/pnas.1305579110)
http://www.pnas.org/content/early/2013/09/04/1305579110.abstract?sid=9cabd8d8-d586-4ebf-b334-522a8b90cfd0

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje