Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Steroidipistoksista lyhytaikainen apu rannekanavan oireisiin

Steroidipistoksista lyhytaikainen apu rannekanavan oireisiin

Rannekanavaoireyhtymää hoidetaan usein steroidipistoksilla, mutta niiden pitkäaikaisvaikutukset ovat vailla tutkimusnäyttöä. Tuore tutkimus korjaa tätä puutetta ja osoittaa pistosten lievittävän oireita ja vähentävän leikkaushoitoja, mutta vaikutus ei lopulta ole kovin suuri.

Tutkimuksen perusteella steroidipistokset vähensivät rannekanavaoireyhtymän oireita kymmenen viikon sisällä pistoksista ja vaikutus oli selvästi suurempi kuin lumepistosten. Steroideilla hoidetut joutuivat myös muita harvemmin leikkaukseen ranneoireidensa takia. Kuitenkin vuoden sisällä pistoksista kolme potilasta neljästä tarvitsi leikkauksen riippumatta siitä olivatko he saaneet steroideja vai lumepistoksen.

Tulokset pitää vielä varmistaa uusissa ja suuremmissa tutkimuksissa, mutta ne silti viittaavat steroidipistosten pitkäaikaishyötyjen jäävän suhteellisen pieniksi. Steroidit kuitenkin lievittävät monien oireita ja jotkin potilaat säästyvät leikkaukselta pistosten ansiosta, joten niillä on paikkansa rannekanavaoireyhtymän hoidossa.

Rannekanavaoireyhtymä eli karpaalitunnelisyndrooma tarkoittaa tilannetta, jossa käden peukalonpuoleista osaa hermottava keskihermo on puristuksissa kämmeneen johtavassa rannekanavassa. Oireisiin kuuluu mm. puutumista ja tuntohäiriöitä. Oireyhtymää potee noin 1–3 prosenttia naisista ja yksi prosentti miehistä.

Tutkimus julkaistiin Annals of Internal Medicine -lehdessä. Siihen osallistui 18–70-vuotiaita potilaita, jotka saivat 80 mg metyyliprednisolonia pistoksena, 40 mg pistoksen tai lumepistoksen. Jokaisessa ryhmässä oli noin 40 potilasta.

Uutispalvelu Duodecim
(Annals of Internal Medicine 159: 309–317)
http://annals.org/article.aspx?articleID=1733275

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje