Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Liian alhainen verensokeri lisää diabeetikon sydänriskejä

Liian alhainen verensokeri lisää diabeetikon sydänriskejä

Diabetesta sairastavien veren sokeritasot laskevat välillä vaarallisen alhaisiksi, mikä aiheuttaa potilaille monenlaisia oireita. Tuoreen tutkimuksen mukaan se voi myös suurentaa tyypin 2 diabeetikoiden vaaraa sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.

Veren niukkasokerisuuden eli hypoglykemian ja sydänoireiden yhteys on havaittu aiemminkin, mutta tutkimuksista ei ole voinut päätellä johtuuko yhteys juuri hypoglykemiasta vai esimerkiksi diabetesta sairastavien muista sairauksista, jotka altistavat sydänsairauksille.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa muiden sairauksien vaikutus kuitenkin pystyttiin sulkemaan pois, ja tulosten perusteella vakavaan hypoglykemiaan liittyy noin kaksinkertainen riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.

Tulokset viittaavat vahvasti siihen, että vakava hypoglykemia voi suurentaa diabetesta sairastavien sydänriskejä. Näin ollen hypoglykemioiden välttäminen tulisi olla hoidossa tärkeällä sijalla etenkin, jos potilaalla on muita sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä.

Havainnot julkaistiin British Medical Journalissa, ja ne perustuvat kuuden tutkimuksen yhteisanalyysiin ja 900 000 potilaan terveystietoihin.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2013;347:f4533)
http://www.bmj.com/content/347/bmj.f4533

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje