Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kallonsisäiset valtimonpullistumat repeävät etenkin tupakoitsijoilla

Kallonsisäiset valtimonpullistumat repeävät etenkin tupakoitsijoilla

Aivovaltimonpullistumat ovat yleisiä ja usein oireettomia, mutta osalla ihmisistä pullistuma repeää. Tavallisesti repeäminen johtaa kuolemaan tai vakavaan vammautumiseen. Repeämiä on vaikea ennustaa, mutta suomalaistutkimuksen mukaan ainakin tupakointi, pullistuman koko ja potilaan ikä ovat tekijöitä, jotka auttavat repeämisten ennakoimisessa.

Tulosten perusteella repeämiset ovat yleisimpiä tupakoivilla, runsaasti alkoholia käyttävillä sekä iäkkäillä potilailla. Myös yli 7 mm:n kokoiset pullistumat sekä aivovaltimoita yhdistävässä verisuonessa sijaitsevat pullistumat ovat herkkiä repeämään.

Arviolta sadallatuhannella suomalaisella on aivovaltimonpullistuma, joten tutkijoiden tulokset koskettavat suurta potilasjoukkoa. Vuosittain noin 500 potilasta kuolee pullistuman repeämisestä aiheutuvaan verenvuotoon.

Seppo Juvelan ja tutkimusryhmän tulokset julkaistiin arvostetussa Stroke-lehdessä, ja ne perustuvat 142 potilaan ja 181 aivovaltimonpullistuman repeämän tarkasteluun.

Uutispalvelu Duodecim
(Stroke 2013;44:2414–2421)
http://stroke.ahajournals.org/content/44/9/2414.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje