Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Sokerilimut lihottavat myös pikkulapsia

Sokerilimut lihottavat myös pikkulapsia

Sokeroidut virvoitusjuomat lihottavat kouluikäisiä ja sitä vanhempia, mutta sama pätee myös alle viisivuotiaisiin pikkulapsiin. Sokerilimuja ei pitäisikään juottaa niin nuorille, havainnot tehneet tutkijat suosittavat.

Tulokset osoittavat päivittäin sokerilimuja juovien neljä- ja viisivuotiaiden olevan ylipainoisia selvästi todennäköisemmin kuin satunnaisesti tai ei lainkaan sokerilimuja juovien. Kaksivuotiaille ylipainoa ei ollut ehtinyt kertyä, mutta heilläkin sokerilimujen juominen liittyi suurempaan painonnousuun seuraavien kahden vuoden aikana.

Havaintojen perusteella vaikuttaa siltä, että sokeroidut virvoitusjuomat edistävät pikkulasten ylipainoisuutta samalla tavalla kuin vanhempien lasten ja aikuisten. Välttämättä nyt saadut tulokset eivät kuitenkaan johdu vain sokerilimuista, sillä virvoitusjuomia juovat lapset katsoivat myös muita enemmän televisiota ja saattoivat erota muillakin tavoin lapsista, joille virvoitusjuomat eivät ole säännöllinen osa elämää. Joka tapauksessa sokeroidut juomat voivat tarpeettomasti lisätä lasten energiansaantia ja siten lihottaa ja altistaa monille sairauksille myöhemmin elämässä.

Tulokset perustuvat aiemman terveystutkimuksen aineistoihin, jotka koostuvat lähes kymmenentuhannen 2–5-vuotiaan lapsen tiedoista. Tulokset julkaistiin lääketieteellisessä Pediatrics-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Pediatrics 2013;132:413–420)
http://pediatrics.aappublications.org/content/132/3/413.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje