Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Joka neljännellä liian vähän suolistobakteereja

Joka neljännellä liian vähän suolistobakteereja

Tuoreen tutkimuksen mukaan neljänneksellä länsimaalaisista voi olla suolistossaan haitallisen vähän bakteereja. Tämän takia he saattavat muun muassa lihoa ja sairastua diabetekseen muita herkemmin.

Tulokset julkaistiin arvostetussa Nature-lehdessä, ja ne perustuvat edistykselliseen DNA-analyysiin, jolla 300 koehenkilön suolistobakteerit kartoitettiin. Tutkijat pitävät otosta ja menetelmiään riittävinä, jotta tulokset voi yleistää länsimaiseen väestöön laajemminkin.

Tehty suolistobakteerien geenianalyysi osoitti, että joka neljännellä osallistujalla suolistobakteerien määrä jäi noin 40 prosenttia keskimääräistä vähäisemmäksi. Lisäksi bakteerien kirjo oli heillä suppeampi ja heidän suolistossaan oli myös runsaasti bakteereja, jotka aiheuttavat lieviä tulehdustiloja ruoansulatuselimistössä ja muualla kehossa. Osallistujat, joiden suolistossa oli niukasti bakteereja, olivat myös lihavampia kuin muut, ja vuosien varrella he lihoivat muita enemmän.

Tuloksista ei voi päätellä miksi joidenkin suolistossa on tavallista vähemmän bakteereja, mutta todennäköisesti ainakin ruokavalio, perimä ja antibioottilääkitykset vaikuttavat siihen. Ruokavalion merkitykseen viittaa myös toinen Naturessa julkaistu tutkimus, jossa vähärasvainen ruokavalio johti kuudessa viikossa bakteerien määrän ja kirjon hienoiseen kasvuun ylipainoisilla koehenkilöillä, joiden suoliston bakteerikannat oli todettu niukoiksi.

Uutispalvelu Duodecim
(Nature 2013;500:541–546)
http://www.nature.com/nature/journal/v500/n7464/full/nature12506.html#abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje