Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Tupakka merkittävä aivohalvausriski miehille ja naisille

Tupakka merkittävä aivohalvausriski miehille ja naisille

Tupakointi on tuoreen tutkimuksen mukaan yhtä suuri aivoinfarktien riskitekijä miehille ja naisille, mutta aivoverenvuotojen suhteen tupakka saattaa olla naisille haitallisempaa.

Stroke-lehdessä julkaistut tulokset perustuvat yli kahdeksankymmenen eri puolilla maailmaa tehdyn tutkimuksen yhteysanalyysiin, ja sen perusteella tupakoivat miehet ja naiset sairastuvat verisuonten tukkeutumisesta johtuvaan aivoinfarktiin noin 50 prosenttia todennäköisemmin kuin savuttomat.

Aivoverenvuotojen riski sekin suureni sekä miehillä että naisilla, mutta naisten riskinlisäys oli 17 prosenttia suurempi kuin miesten. Tulokset eivät paljasta mistä tämä johtuu, mutta mahdollisesti se liittyy hormonaalisiin eroihin tai tupakan ja nikotiinin kolesterolivaikutuksin, jotka ovat naisilla suurempia.

Aivohalvausriskit pienenivät huomattavasti, jos tupakoinnin onnistui lopettamaan, tulokset osoittivat. Havainto ei ole uusi, mutta se vahvistaa käsitystä tupakoinnin lopettamisen keskeisestä merkityksestä aivohalvausten ehkäisyssä.

Suomessa aivohalvaukseen sairastuu vuosittain noin 14 000 miestä ja naista. Verenvuoto aivoissa aiheuttaa neljänneksen aivohalvauksista. Loput ovat aivoinfarkteja, jotka johtuvat aivovaltimoiden tukkeutumisesta.

Uutispalvelu Duodecim
(Stroke 2013)
http://stroke.ahajournals.org/

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje