Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Lihavat lapset alttiita astmalle - oireet myös usein pahempia

Lihavat lapset alttiita astmalle - oireet myös usein pahempia

Ylipainoiset ja lihavat lapset saattavat sairastua astmaan normaalipainoisia herkemmin, tuore tutkimus osoittaa. Tulokset eivät paljasta mistä tämä tarkalleen johtuu, mutta liikakilot voivat haitata keuhkojen toimintaa, aiemmista tutkimuksista tiedetään.

Havainnot julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä, ja niiden perusteella lapsen riski sairastua astmaan suurenee tasaisesti mitä enemmän hänellä on liikakiloja. Tutkimuksessa hyödynnettiin yli 600 000:n 6–19-vuotiaan rekisteritietoja vuosilta 2007–2011.

Verrattuna normaalipainoisiin samanikäisiin lievästi ylipainoisten lasten riski sairastua astmaan oli 16 prosenttia suurempi, kohtalaisen lihavien 23 prosenttia suurempi ja erittäin lihavien 37 prosenttia suurempi, tulokset osoittivat. Lihavuuden ja astman yhteys oli vahvin nuorilla 6–10-vuotiailla tytöillä sekä aasialaisperäisillä ja Tyynenmeren saarilta kotoisin olevilla lapsilla.

Huomattavan lihavat astmaan sairastuneet myös kärsivät muita useammin astmakohtauksista ja joutuivat niiden takia sairaalahoitoon todennäköisemmin.

Astmaa sairastaa muutama prosentti suomalaislapsista. Yleensä sairaus havaitaan leikki- tai kouluiässä, mutta osa lapsista oireilee jo parin vuoden ikäisinä. Monien astma paranee murrosikään mennessä, mutta osa oireilee koko elämänsä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Epidemiology 2013;DOI:10.1093/aje/kwt093)
http://aje.oxfordjournals.org/content/early/2013/07/25/aje.kwt093.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje