Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Hyväkuntoiset pienemmässä epilepsian vaarassa

Hyväkuntoiset pienemmässä epilepsian vaarassa

Nuorena hankittu hyvä kunto saattaa pienentää miesten riskiä sairastua epilepsiaan myöhemmin elämässä. Ruotsalaistutkijoiden havainto on ensimmäinen osoitus liikunnan ja epilepsiariskin yhteydestä.

Tutkijat tekivät havaintonsa seuraamalla lähes 1,2 miljoonaa 18-vuotiasta miestä 25 vuoden ajan. Miesten kunto oli mitattu heidän suorittaessaan asepalvelusta. Seurannan aikana 7 000 miestä sairastui epilepsiaan.

Kun tutkijat yhdistivät tiedot sairastumisista miesten kuntotestien tuloksiin, he havaitsivat hyväkuntoisimpien sairastuneen epilepsiaan lähes 80 prosenttia epätodennäköisemmin kuin huonokuntoisimpien miesten. Yhteys säilyi senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin perinnöllinen epilepsia-alttius sekä mahdolliset aivovammat, aivohalvaukset ja diabetes.

Hyväkuntoisimmista miehistä epilepsiaan sairastui kaikkiaan 0,5 prosenttia, kohtalaisessa kunnossa olevista 0,6 prosenttia ja huonokuntoisimmista hieman yli prosentti.

Liikunta voi vaikuttaa epilepsiariskiin ainakin kahdella tapaa, tutkijat kirjoittavat. Se saattaa vahvistaa aivoja, mutta on myös mahdollista, että hyvä fyysinen kunto ylipäätään suojaa sairastumiselta.

Tulokset julkaistiin arvostetussa Neurology-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Neurology 2013;DOI:10.1212/WNL.0b013e3182a4a4c0)
http://www.neurology.org/content/early/2013/09/04/WNL.0b013e3182a4a4c0.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje