Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Psykoosilääkitys voi suurentaa lapsen diabetesriskiä

Psykoosilääkitys voi suurentaa lapsen diabetesriskiä

Psykoosilääkityksen aloittavat lapset ja nuoret näyttäisivät sairastuvan tyypin 2 diabetekseen muita herkemmin jo vuoden sisällä lääkkeiden käytön aloittamisesta. Vastaavanlainen diabetesriski on aiemmin havaittu aikuisilla, mutta lapsia ja nuoria koskevat tutkimukset ovat olleet harvinaisia.

Tiedot perustuvat tutkimukseen, jossa 29 000 psykoosilääkityksen hiljattain aloittanutta 6–24-vuotiasta verrattiin 14 000 samanikäiseen, joille oli määrätty jokin muu psykotrooppinen lääkitys esimerkiksi masennuksen tai käytöshäiriöiden vuoksi.

Tulosten analyysi osoitti psykoosilääkkeitä käyttäneiden sairastuvan diabetekseen noin kolme kertaa todennäköisemmin kuin verrokkien. Tämä havaittiin jo vuoden sisällä lääkityksen aloittamisesta ja riski oli suurentunut vielä vuosi lääkitysten lopettamisen jälkeen. Diabetesriski myös kasvoi potilaiden lääkeannosten suurentuessa, tutkijat havaitsivat.

Havainnoista on vaikea päätellä kuinka suuri yksittäisen potilaan diabetesriski on, koska niin monet seikat vaikuttavat sairastumiseen. Tutkijat kuitenkin arvioivat, että psykoosilääkityksen aloittavista 6–24-vuotiaista suurin piirtein yksi kuudestasadasta sairastuisi tyypin 2 diabetekseen lääkityksen takia.

Tulokset julkaistiin Jama Psychiatry -lehdessä

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA Psychiatry 2013;DOI:10.1001/jamapsychiatry.2013.2053)
http://archpsyc.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1731662#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje