Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Paha nikotiiniriippuvuus ennustaa lisäkiloja lopettamisen jälkeen

Paha nikotiiniriippuvuus ennustaa lisäkiloja lopettamisen jälkeen

Tupakoinnin lopettamista seuraa usein painonnousu, mutta tuoreen tutkimuksen perusteella kilojen kertymiseen saattaa vaikuttaa se miten pahasti lopettaja on nikotiinista riippuvainen.

Japanilaistutkijoiden tulokset perustuvat 190 tupakkavierotukseen hakeutuneen seurantaan, joka jatkui kolmen kuukauden ajan.

Kun tutkijat selvittivät mitkä tekijät ennustivat osallistujien painonnousua, muutama seikka nousi ylitse muiden. Kiloja alkoi kertyä etenkin osallistujille, jotka olivat tupakoineet runsaasti ja joiden nikotiiniriippuvuus oli kova. Myös suuri triglyseridi-rasvojen pitoisuus veressä sekä pieni HDL-kolesterolin pitoisuus ennakoivat lihomista. Paha nikotiiniriippuvuus oli kuitenkin vahvin ennusmerkki.

Koska tutkimuksen seuranta-aika oli kovin lyhyt, osallistujien painonnousu ei ollut suurta, vain puolisen kiloa, mutta todennäköisesti painoa kertyi jatkossa enemmänkin. Yleensä painonnousu ja siihen johtava ruokahalun kasvu tapahtuu ensimmäisen vuoden aikana ja etenkin ensimmäisen puolen vuoden aikana.

Tutkijat korostavat, että lihomisen pelossa kenenkään ei kannata jatkaa tupakointia, sillä liikunta ja oikea ruokavalio voivat ehkäistä painonnousua. Tupakoinnin lopettamista harkitsevia pitäisikin neuvoa liikkumaan ja kiinnittämään huomiota syömisiinsä, he neuvovat.

Tutkimus julkaistiin tieteellisessä Plos One -verkkolehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(PLoS ONE 2013;8:e72010)
http://www.plosone.org/article/info:doi/10.1371/journal.pone.0072010#abstract0

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje