Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Migreeni voi pysyvästi muuttaa aivoja

Migreeni voi pysyvästi muuttaa aivoja

Migreeniä on pidetty suhteellisen harmittomana sairautena, jolla ei ole pysyviä vaikutuksia aivoihin. Tuoreen tanskalaistutkimuksen perusteella migreenikkojen aivoissa on kuitenkin pieniä valkean aineen muutoksia, jotka todennäköisesti selittyvät juuri migreenillä.

Tanskalaisten tulokset perustuvat 19 aikaisemman tutkimuksen aineistoihin ja niiden yhteisanalyysiin.

Kaikille osallistujille oli tehty aivojen magneettikuvaus, ja niiden perusteella migreeniä sairastavien aivojen valkeassa aineessa oli pieniä rakenteellisia muutoksia tai vaurioita selvästi enemmän kuin terveiden aivoissa. Muutoksia oli etenkin aurallista migreeniä potevilla.

Tutkijat eivät vielä osaa sanoa mistä muutokset tarkalleen johtuvat tai vaikuttavatko ne migreenikkojen elämään tai aivojen toimintaan. Samankaltaiset aivomuutokset liittyvät muistiongelmiin neurologisia sairauksia potevilla, joten ilmiötä kannattaa tutkia tarkemmin.

Tutkimus julkaistiin Neurology-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Neurology 2013;doi:10.1212/WNL.0b013e3182a6cb32)
http://www.neurology.org/content/early/2013/08/28/WNL.0b013e3182a6cb32.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje