Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Musiikki lievittää lasten kipua

Musiikki lievittää lasten kipua

Verinäytteet ja monet muut toimenpiteet voivat olla lapsille pelottavia ja kivuliaita kokemuksia. Tuoreen tutkimuksen mukaan tilanteet voi kuitenkin tehdä siedettävämmäksi soittamalla taustalla musiikkia.

Jama Pediatrics -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa musiikki rauhoitti lapsia verisuonipistoksen aikana ja myös vähensi heidän kokemaansa kipua, mutta musiikki myös helpotti toimenpiteen suorittamista.

Hoitohenkilökunnasta 76 prosenttia arvioi toimenpiteen sujuneen erittäin hyvin, kun taustalla soitettiin musiikkiterapeutin valitsemaa musiikkia. Vertailuryhmässä samanlaisen arvion antoi 38 prosenttia henkilökunnasta. Hoitohenkilökunta oli myös tyytyväisempi verisuonipistokseensa, joten on mahdollista, että musiikki rauhoitti lasten lisäksi myös henkilökuntaa.

Tutkimukseen osallistui 42 lasta, joille asetettiin neula verisuoneen. Lapset olivat 3–11-vuotiaita.

Musiikin suotuisat vaikutukset voivat selittyä monellakin tavalla, mutta tässä tutkimuksessa ei tutkittu itse mekanismia. Aiemmista tutkimuksista ihmisen verenpaineen ja hengityksen tiedetään reagoivan herkästi musiikkiin, mikä saattaa selittää myös nyt saadut tulokset. Musiikki voi myös viedä huomion toisaalle ja siten tehdä kipuaistimuksesta siedettävämmän.

Uutispalvelu Duodecim
(Jama Pediatrics 2013;167:826–835)
http://archpedi.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1712579#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje