Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Eturauhassyövän ehkäisylääkityksestä ei käytännössä hyötyä

Eturauhassyövän ehkäisylääkityksestä ei käytännössä hyötyä

Eturauhassyövän ehkäisyyn kaavailtu finasteridi-lääke ei todennäköisesti suo miehille sellaista hyötyä, jonka takia lääkettä kannattaisi käyttää syövän ennaltaehkäisyssä.

Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan finasteridia käyttävillä havaitaan kyllä muita vähemmän lieviä ja pieniä kasvaimia, mutta samanaikaisesti heiltä löytyy tavallista enemmän vakavampia kasvaimia. Verrattuna lumelääkettä käyttäviin finasteridilla lääkityt eivät silti elä yhtään pitempää tai lyhyempää elämää, joten lääkityksestä ei ole juurikaan hyötyä.

Yhdysvaltalaisten havainnot perustuvat vuonna 2003 julkaistun PCPT-tutkimuksen aineistoihin ja pidentävät tutkimuksen seuranta-ajan kahdeksaantoista vuoteen. Alkuperäisessä tutkimuksessa finasteridin havaittiin vähentävän eturauhassyöpiä, mutta tuolloinkin esiin noussut vakavampien kasvainten lisääntyminen sai tutkijat jatkamaan seurantaa.

Tutkimukseen osallistui 19 000 keskimäärin 63-vuotiasta miestä, jotka saivat seitsemän vuoden ajan joko finasteridia tai lumevalmistetta.

Tulokset julkaistiin New England Journal of Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(New England Journal of Medicine 2013;369:603–610)
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1215932#t=abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje