Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Passiivinen tupakointi yhteydessä diabetesriskiin

Passiivinen tupakointi yhteydessä diabetesriskiin

Tupakansavulle lapsena altistuvat saattavat ranskalaistutkijoiden mukaan sairastua aikuisena diabetekseen muita herkemmin. Myös aikuisiässä tapahtuva passiivinen tupakka-altistus voi suurentaa diabetesriskiä, Diabetes Care -lehdessä julkaistut tulokset osoittavat.

Ranskalaisten tulokset ovat mielenkiintoisia, sillä vaikka tupakointi on yhdistetty diabetesalttiuteen aiemmissa tutkimuksissa, passiivista tupakointia koskevat tulokset ovat harvinaisempia.

Tutkimukseen osallistui 37 000 savutonta naista, jotka eivät sairastaneet aikuistyypin diabetesta, syöpää tai sydäntauteja vuonna 1992 seurannan alkaessa. Keskimäärin kolmetoistavuotisen seurannan aikana naisista 800 sairastui aikuistyypin diabetekseen.

Naisen riski sairastua oli tulosten perusteella noin viidenneksen suurempi, jos ainakin toinen hänen vanhemmistaan oli tupakoinut kotona naisen lapsuudessa. Aikuisiässä vähintään neljä tuntia päivässä tupakansavulle altistuvat hekin sairastuivat muita todennäköisemmin.

Yhteydet säilyivät senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin monia diabeteksen riskitekijöitä, joten on hyvinkin mahdollista, että vaikutukset johtuivat juuri tupakka-altistuksesta. Aiemmissa tutkimuksissa tupakointi on liitetty mm. haiman tulehdustiloihin, ylipainoon ja insuliinin tehon heikkenemiseen. Mahdollisesti jokin näistä selittää myös nyt saadut tulokset.

Uutispalvelu Duodecim
(Diabetes Care 2013;36:27202725)
http://care.diabetesjournals.org/content/36/9/2720.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje