Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Insuliinipumput perinteisiä pistoksia parempia lapsidiabeetikoille

Insuliinipumput perinteisiä pistoksia parempia lapsidiabeetikoille

Nuoruustyypin diabetesta sairastavien lasten sokeritasapaino pysyy paremmin hallinnassa, jos he käyttävät insuliinipumppuja perinteisten insuliinipistosten sijaan. Insuliinipumppuja käyttäville sattuu myös vähemmän komplikaatioita, tuore tutkimus osoittaa.

Insuliinipumppu on sähköinen laite, joka automaattisesti annostelee potilaan insuliiniannokset ihoon asennetun katetrin välityksellä. Aterian yhteydessä pumpusta saa myös aterian hiilihydraattimäärään suhteutetun annoksen nappia painamalla. Insuliinipumpun ansiosta potilaan insuliinin saanti voidaan saada luonnollisemmaksi kuin pistoksilla.

Australialaistutkijoiden tutkimus on merkittävä, sillä se on suurempi ja pitempi kuin yksikään aikaisempi insuliinipumppututkimus lapsilla. Tutkimukseen osallistui 345 nuoruustyypin diabetesta sairastavaa keskimäärin yksitoistavuotiasta lasta, jotka käyttivät insuliinipumppuja. Heitä verrattiin yhtä moneen insuliinipistoksilla hoidettavaan samanikäiseen.

Tutkimuksen ajan insuliinipumppua käyttäneiden veren glukoositasot pysyivät paremmalla tasolla kuin insuliinipistoksia käyttäneiden ja tämä vaikutus havaittiin halki seitsenvuotisen seurannan. Pumppuhoito vähensi myös vakavia hypoglykemioita eli veren sokeritasojen vaarallista vajoamista sekä insuliinin puutteen aiheuttamaa ja sairaalahoitoa vaativaa ketoasidoosia.

Havaintojensa pohjalta tutkijat pitävät insuliinipumppuja turvallisina ja tehokkaina lapsipotilaille. Suurimman avun saivat lapset ja nuoret, joiden glukoositasapaino oli huonolla tolalla insuliinipumppuhoidon alkaessa.

Tulokset julkaistiin tieteellisessä Diabetologia-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Diabetologia 2013;DOI 10.1007/s00125-013-3007-9)
http://www.diabetologia-journal.org/files/Johnson.pdf

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje