Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Imetetyistä lapsista tulee harvemmin lihavia

Imetetyistä lapsista tulee harvemmin lihavia

Japanilaistutkimuksen mukaan rintamaito ja imettäminen saattavat suojata lapsia ylipainolta ja lihavuudelta. Heidän havaintojensa mukaan lihavuusriski pienenee lapsilla, joita täysimetetään ainakin 6–7 kuukauden ikäisiksi.

Jama Pediatrics -lehdessä julkaistut tulokset perustuvat yli 43 000 täysiaikaisena syntyneen lapsen ja heidän äitiensä tietoihin.

Kun tutkijat vertasivat täysimetyksellä olleita pulloruokittuihin, he havaitsivat imetetyistä noin 15 prosenttia harvemman olevan ylipainoisia seitsemänvuotiaana. Huomattavampi lihavuus oli heillä lähes 50 prosenttia harvinaisempaa, tulokset osoittivat.

Tutkijat sulkivat pois monien tuloksiin mahdollisesti vaikuttavien tekijöiden vaikutuksen, mutta imettämisen lisäksi hyvin monet seikat vaikuttavat lasten painonkehitykseen. Tämän vuoksi tulokset olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa.

Suomessa täysimetystä suositellaan jatkettavan 4–6 kuukauden ajan. Käytännössä kuitenkin vain 60 prosenttia alle kuukauden ikäisistä, 15 prosenttia viiden kuukauden ikäisistä ja vain prosentti yli puolivuotiaista on pelkällä rintaruokinnalla.

Rintamaitoa pulloruokinnan ohessa saa selvästi useammat. Alle kuukauden ikäisistä lapsista yli 90 prosenttia saa osittain rintamaitoa, puolivuotiaista 60 prosenttia ja vuoden ikäisistä runsaat 30 prosenttia.

Uutispalvelu Duodecim
(Jama Pediatrics 2013;doi:10.1001/jamapediatrics.2013.2230)
http://archpedi.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1725448#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje