Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Persoonallisuus saattaa vaikuttaa elinikään

Persoonallisuus saattaa vaikuttaa elinikään

Ihmisen luonne ja persoonallisuus voivat osaltaan vaikuttaa siihen miten todennäköisesti hän kohtaa varhaisen kuoleman. Tuoreen tutkimuksen mukaan etenkin tunnollisuus tai oikeastaan sen puute ennustaa riskiä kuolla seuraavien kuuden vuoden aikana. Tämä todetaan viisikymppisillä miehillä ja naisilla.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä, ja siinä selvitettiin viiden keskeisen persoonallisuuden piirteen yhteyksiä kuolleisuuteen. Aineistona käytettiin 76 000 seitsemään eri tutkimukseen osallistuneen terveystietoja. Yhteensä vajaat 4 000 osallistujaa kuoli seurannan aikana.

Aineistojen yhteisanalyysissä riski menehtyä kuuden vuoden seurannan aikana oli suurentunut vain osallistujilla, joilla oli huono itsekontrolli, taipumus laiminlyödä asioiden suunnittelu ja muita vähäiseen tunnollisuuteen liittyviä piirteitä. Verrattuna tunnollisimpiin osallistujiin heidän riskinsä menehtyä seurannan aikana oli noin 40 prosenttia suurempi. Yhteys säilyi ennallaan senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin osallistujien elintavat, sukupuoli, koulutustaso ja muita tuloksiin mahdollisesti vaikuttavia seikkoja.

Se oliko henkilö ulos- vai sisäänpäin kääntynyt, neuroottinen ja huolestuvainen, avoin tai miellyttävä tai miellyttämiseen taipuvainen ei liittynyt suurempaan tai vähäisempään kuolemanriskiin, tulokset osoittivat.

Aiemmissa tutkimuksissa muun muassa kielteisyys ja negatiivinen elämänasenne, heikko itsehillintä ja impulsiivisuus sekä kilpailuhenkisyys on yhdistetty terveysongelmiin.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Epidemiology 2013;DOI:10.1093/aje/kwt/170)
http://aje.oxfordjournals.org/content/early/2013/08/19/aje.kwt170.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje