Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Sokerijuomat lihottavat lapsia ja aikuisia

Sokerijuomat lihottavat lapsia ja aikuisia

Sokerilimut ja muut sokeroidut juomat voivat tuoreen tutkimuksen mukaan kasata liikakiloja sekä lapsille että aikuisille ainakin, jos niitä juo päivittäin. Havainto vahvistaa käsitystä sokerijuomien osuudesta lihavuuden yleistymisessä.

Tulokset julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä, ja ne perustuvat 32 tutkimuksen aineistojen yhteisanalyysiin. Yhteensä tutkimuksiin oli osallistunut 29 000 lasta ja 175 000 aikuista.

Tulokset osoittivat lasten painoindeksin kasvavan tasaisesti jokaista päivittäistä sokerijuomaa kohden. Lapsilla ja etenkin ylipainoisilla lapsilla painoindeksin nousu puolestaan taittui, kun he vähensivät sokerijuomien nauttimista.

Aikuisilla yhteys näkyi vuoden aikana 100–200 gramman painonnousuna jokaista päivittäistä juomaa kohden. Yhteys havaittiin myös kokeellisissa tutkimuksissa, joissa aikuiset lisäsivät sokerijuomien nauttimista.

Nestemuodossa nautittua sokeria pidetään erityisen lihottavana, koska se ei tuota samanlaista kylläisyyden tunnetta kuin kiinteät ruoat. Tällöin energiansaanti voi kasvaa huomaamatta.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2013;doi:10.3945/ajcn.113.058362)
http://ajcn.nutrition.org/content/early/2013/08/21/ajcn.113.058362.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje