Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Katkokävelyn riski voi suurentua passiivisesta tupakoinnista

Katkokävelyn riski voi suurentua passiivisesta tupakoinnista

Tupakointi on tunnettu katkokävelyn riskitekijä, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan myös passiivinen tupakka-altistus saattaa altistaa sairastumiselle. Havainto vahvistaa tutkimusnäyttöä passiivisen tupakoinnin monista terveyshaitoista.

Tulokset perustuvat vuosina 1998–2010 tehtyihin kyselytutkimuksiin, joihin osallistui 4 200 savutonta yli 45-vuotiasta miestä ja naista. Hieman yli 130 osallistujaa kärsi katkokävelystä.

Kun tutkijat yhdistivät tiedot katkokävelyistä osallistujilta mitattuihin veren kotiniinipitoisuuksiin, he havaitsivat katkokävelyn olevan sitä todennäköisempää mitä enemmän kotiniinia osallistujan veressä oli. Kotiniini on nikotiinin aineenvaihduntatuote, ja savuttomilla se on luotettava merkki passiivisesta tupakka-altistuksesta.

Savuttomien katkokävelytapauksista noin 6 prosenttia liittyi yli 2,7 ng/ml:n kotiniinipitoisuuteen ja 4 prosenttia 0,7–2,6 ng/ml:n pitoisuuksiin, joten passiivinen tupakointi ei ollut osallisena läheskään kaikissa sairastumisissa. Tulokset viittaavat kuitenkin siihen, että osalle potilaista passiivinen tupakka-altistus voi olla yksi sairastumiselle altistava riskitekijä.

Katkokävely tarkoittaa alaraajojen valtimoiden ahtautumisesta johtuvia jalkakipuja ja puutumista, joita lievittääkseen potilas joutuu toistuvasti pysähtelemään kävellessään. Tupakoinnin lisäksi katkokävelylle altistaa mm. korkea verenpaine, kolesteroliongelmat sekä diabetes ja etenkin huonolla hoidolla oleva diabetes. Katkokävely yleistyy iän myötä ja on yleisempi miehillä kuin naisilla. Noin viisi prosenttia 50–60-vuotiasta suomalaismiehistä kärsii katkokävelystä.

Uutispalvelu Duodecim
(Heart 2013;99:1342–1345)
http://heart.bmj.com/content/99/18/1342.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje