Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Masennus pahentaa diabeetikon dementiavaaraa

Masennus pahentaa diabeetikon dementiavaaraa

Aikuistyypin diabetesta sairastavat iäkkäät ovat tavallista alttiimpia dementialle, mutta heidän sairastumisriskinsä on erityisen suuri, jos he potevat myös masennusta. Riski koskee monia potilaita, sillä arviolta viidennes aikuistyypin diabetesta sairastavista potee myös masennusta.

Tulokset perustuvat Jama Psychiatry -lehdessä julkaistuun yhdysvaltalaistutkimukseen, jossa 3 000 keskimäärin 60-vuotiasta diabeetikkoa seurattiin kolmen vuoden ajan.

Kun tutkijat vertasivat osallistujien testituloksia, he havaitsivat muistin ja muiden kognitiivisten mielentoimintojen heikentyneen enemmän potilailla, jotka kyselyvastaustensa perusteella potivat masennusta. Yhteyttä eivät selittäneet potilaiden mahdolliset sydänsairaudet, ikä, diabeteshoitojen erot, verenpaine, kolesterolilääkitykset tai kognitiivisten toimintojen taso tutkimuksen alussa.

Yhdysvaltalaisten tulokset eivät osoita, että havaittu yhteys johtuu varmasti juuri masennuksesta, mutta dementian, diabeteksen ja masennuksen yhteyksistä on saatu näyttöä aiemminkin. Tulokset viittaavatkin siihen, että tehokas masennuksen hoitaminen voisi auttaa iäkkäitä diabetespotilaita välttymään dementialta tai ainakin lykätä sen alkua.

Uutispalvelu Duodecim
(Jama Psychiatry 2013;doi:10.1001/jamapsychiatry.2013.1965)
http://archpsyc.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1727436#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje