Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Äidin lihavuus voi lyhentää jälkeläisen elinikää

Äidin lihavuus voi lyhentää jälkeläisen elinikää

Lihavien äitien lapset saattavat aikuisena kuolla muita aikaisemmin muun muassa sydänsairauksiin, tuore tutkimus osoittaa. Ylipainoisten äitien lapset ovat usein lihavia itsekin, aiemmista tutkimuksista tiedetään, mikä saattaa selittää myös nyt tehdyt havainnot.

Aberdeenin ja Edinburghin yliopistojen tutkimus julkaistiin British Medical Journalissa, ja siinä seurattiin 38 000 ihmistä syntymästä aina 1950-luvulta vuoden 2012 alkuun. Tutkimuksessa käytettiin useita sairaala- ja terveystietorekistereitä.

Tulokset osoittivat, että lihavien äitien jälkeläiset kuolivat 34–61-vuotiaana noin kolmanneksen todennäköisemmin kuin normaalipainoisille äideille syntyneet. He joutuivat myös muita useammin sairaalahoitoon sydänvaivojen takia.

Havainnot vahvistavat käsitystä raskaudenaikaisten ravitsemusolojen pitkäaikaisista vaikutuksista ihmisen terveyteen. Lihavien äitien lapset ovat paitsi muita todennäköisemmin lihavia, heille kehittyy myös usein muita terveysongelmia, kuten korkea verenpaine tai kolesteroliongelmia, mitkä voivat lyhentää elinikää. Kuolleisuuteen äidin lihavuus on liitetty ainakin yhdessä pienessä suomalaistutkimuksessa. Siinä hoikkana syntyneiden miesten havaittiin kuolevan sepelvaltimotautiin todennäköisemmin, jos heidän äitinsä oli ollut lihava heitä odottaessaan.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2013;347:f4539)
http://www.bmj.com/content/347/bmj.f4539

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje