Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Huippukorkealla lentävät pilotit aivovaurioiden vaarassa

Huippukorkealla lentävät pilotit aivovaurioiden vaarassa

Eritäin suurissa korkeuksissa lentävät lentokonepilotit saattavat työnsä takia altistua pienille aivovaurioille, Neurology-tiedelehdessä julkaistut tulokset osoittavat. Vielä ei ole kuitenkaan selvää missä korkeuksissa riskit suurentuvat.

Tulokset perustuvat tutkimukseen, jossa 102 lentokonepilotin ja 91 verrokin aivot tutkittiin magneettikuvauksissa. Lentäjät altistuivat erittäin suurille korkeuksille, sillä he lensivät Yhdysvaltojen ilmavoimien U2-vakoojakoneita, jotka toimivat yli 20 kilometrin korkeudessa. Normaalit reittilennot tehdään yleensä 10–12 kilometrin korkeudessa.

Aivokuvauksissa lentäjien aivoista löytyi pieniä valkean aineen vaurioita lähes kolme kertaa enemmän ja ne olivat noin neljä kertaa suurempia kuin verrokkien aivoista löytyneet. Kyseiset aivovauriot olivat pieniä eivätkä välttämättä aiheuta oireita, mutta vastaavat muutokset usein liittyvät muistiongelmiin neurologisia sairauksia potevilla. Tämän vuoksi niihin kannattaa suhtautua vakavasti.

Tutkijat selvittivät myös liittyisivätkö aivomuutokset dekompressio- eli paineilmatautiin, joka on suhteellisen yleinen vaiva korkealla lentävillä, mutta aivomuutokset eivät olleet siihen sairastuneilla yhtään yleisempiä. Paineilmatautia tavataan myös laitesukeltajilla, jotka altistuvat paineenvaihteluille sukelluksillaan.

Uutispalvelu Duodecim
(Neurology 2013)
www.neurology.org

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje