Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Lisää todisteita mielenterveyshäiriöiden geneettisistä yhteyksistä

Lisää todisteita mielenterveyshäiriöiden geneettisistä yhteyksistä

Hiljattain tutkijat kertoivat löytäneensä yhteisiä geenimuotoja skitsofrenian, autismin kirjon, kaksisuuntaisen mielialahäiriön, vakavan masennuksen ja ADHD-tarkkaavaisuushäiriön taustalta. Nyt nämä tulokset ovat vahvistuneet ja tarkentuneet.

Tuore, samaan aineistoon perustuva tutkimus osoittaa geneettiset yhteydet vahvimmiksi kaksisuuntaisen mielialahäiriön ja skitsofrenian väliltä. Skitsofrenian, kaksisuuntaisen mielialahäiriön ja vakavan masennuksen välillä on myös geneettisiä yhtäläisyyksiä, mutta yhteydet ovat hieman heikompia. Myös ADHD:n ja masennuksen välillä oli geneettisiä samankaltaisuuksia.

Autismin eri muodot liitettiin aiemmassa tutkimuksessa moniin mielenterveyshäiriöihin, mutta tämän tutkimuksen perusteella ainoastaan skitsofrenia ja autismi jakaisivat geneettisiä riskitekijöitä.

Tutkijat pitävät tuloksiaan erittäin mielenkiintoisina, sillä ne ovat ensimmäisiä viitteitä mielenterveyshäiriöiden biologisista yhteyksistä. Uusien tutkimusmenetelmien myötä tutkijat pystyvät myös käyttämään geenitietoja sairauksien diagnosoinnissa. Tällä hetkellä mielenterveyden sairaudet diagnosoidaan vain oireiden perusteella.

Tulokset julkaistiin Nature Genetics -tiedelehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Nature Genetics 2013;doi:10.1038/ng.2711)
http://www.nature.com/ng/journal/vaop/ncurrent/full/ng.2711.html

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje