Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Uudet hyytymisenestolääkkeet sopivat eteisvärinätyypistä riippumatta

Uudet hyytymisenestolääkkeet sopivat eteisvärinätyypistä riippumatta

Uudet veren hyytymistä vähentävät lääkkeet ovat eteisvärinä-rytmihäiriötä sairastaville tehokkaampia kuin varfariini, joka oli vuosikaudet käytännössä ainoa vaihtoehto. Eteisvärinää on kuitenkin useita eri tyyppejä ja tutkijoille on ollut epäselvää sopivatko uudet lääkkeet niiden kaikkien hoitoon. Tuoreen tutkimuksen perusteella vastaus on kyllä.

Eteisvärinä-potilaat tarvitsevat veren hyytymistä vähentäviä lääkkeitä pienentämään aivohalvauksen vaaraa. Aivohalvaukset ovat merkittävimpiä ja vaarallisimpia eteisvärinään liittyvistä sairauksista.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat satunnaistettuun tutkimukseen, jossa 18 000 eteisvärinäpotilasta sai joko varfariinia tai uusiin lääkkeisiin kuuluvaa apiksabaania. Potilaista 15 prosenttia poti kohtauksittaista ja loput jatkuvaa tai pysyvää eteisvärinää.

Apiksabaania käyttäneistä selvästi harvemmat sairastuivat aivohalvaukseen tai veritulppiin tai menehtyi seurannan aikana. Tämä havaittiin kumpaakin eteisvärinätyyppiä potevilla, tulokset osoittivat. Sama todettiin myös riippumatta siitä kuinka pitkään potilas oli sairastanut eteisvärinää.

Tulokset pitää vielä varmistaa uusissa tutkimuksissa, mutta ne viittaavat apiksabaanin sopivan eteisvärinäpotilaiden hoitoon riippumatta siitä onko heidän sairautensa kohtauksittainen vai jatkuvaluonteinen.

Uusista hyytymisenestolääkkeistä toivotaan suurta apua potilaille, koska varfariinin ja muiden K-vitamiinin estoon perustuvien lääkkeiden annostusta pitää säännöllisesti seurata ja korjata, mikä tuottaa ongelmia monille potilaille. Varfariinia käyttävät ovat myös suurentuneessa verenvuotojen vaarassa. Uudet lääkkeet ovat tässä suhteessa helpompia ja turvallisempia ja siksi ne saattavat sopia nykyistä useammille potilaille. Uudet hyytymisenestolääkkeet ovat kuitenkin huomattavasti kalliimpia kuin vanhat. Uusiin lääkkeisiin on liitetty myös haittavaikutuksia, joten nekään eivät ole vailla riskejä.

Tulokset julkaistiin European Heart Journalissa.

Uutispalvelu Duodecim
(European Heart Journal 2013;34:2464-2471)
http://eurheartj.oxfordjournals.org/content/34/31/2464.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje