Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Veren sokeritasot liitoksissa dementiariskiin terveilläkin

Veren sokeritasot liitoksissa dementiariskiin terveilläkin

Riski sairastua dementiaan suurenee tasaisesti mitä suurempi veren glukoosipitoisuus on, yhdysvaltalaistutkimus osoittaa. Mielenkiintoiseksi havainnon tekee se, että yhteys havaitaan myös terveillä eikä vain diabeetikoilla.

Tulokset perustuvat kahdentuhannen yli 65-vuotiaan testituloksiin ja terveystietoihin, joita on kerätty vuosista 1994–1996 alkaen. Tutkijoilla oli käytössään keskimäärin 17 mittaustulosta jokaiselta osallistujalta, mikä tekee aineistosta hyvin kattavan. Näiden tietojen avulla tutkijat laskivat jokaiselle osallistujalle keskimääräisen veren glukoosipitoisuuden, ja sen perusteella havaitsivat dementiariskin nousevan tasaisesti glukoositasojen noustessa.

Tulokset osoittivat diabeteksen suhteen terveen osallistujan dementiariskin 18 prosenttia suuremmaksi, jos hänen veren glukoosipitoisuutensa oli keskimäärin 115 mg/dl kuin jos pitoisuus olisi ollut 100 mg/dl. Diabeetikoilla 190 mg/dl:n pitoisuus tarkoitti 40 prosenttia suurempaa dementiariskiä verrattuna 160 mg/dl:n pitoisuuteen.

Yhdysvaltalaisten havainnot viittaavat siihen, että veren glukoosipitoisuus voi vaikuttaa dementian kehittymiseen riippumatta siitä sairastaako henkilö diabetesta vai ei. Tuloksista ei kuitenkaan voi päätellä pieneneekö dementiariski, jos veren glukoosipitoisuutta pienennetään elintapamuutoksilla tai lääkkeillä. Tämä on mahdollista, mutta se pitää varmistaa tarkoitukseen suunnitelluissa tutkimuksissa.

Tulokset julkaistiin arvostetussa New England Journal of Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(New England Journal of Medicine 2013;369:540–548)
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1215740#t=abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje