Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Raskaudenaikainen alkoholialtistus näkyy lapsen luku- ja kirjoitustaidoissa

Raskaudenaikainen alkoholialtistus näkyy lapsen luku- ja kirjoitustaidoissa

Raskauden aikana alkoholia käyttävät äidit altistavat lapsensa monille haitoille. Tuoreen australialaistutkimuksen mukaan tällaiset lapset mm. pärjäävät muita huonommin lukemista ja kirjoitustaitoa mittaavissa testeissä 8–9-vuotiaina.

Tutkimuksessa haitat liitettiin runsaaseen alkoholinkäyttöön raskauden alkupuolella sekä satunnaiseen humalajuomiseen raskauden viimeisen kolmanneksen aikana. Verrokkeina toimivat äidit, jotka normaalisti käyttivät alkoholia, mutta pidättäytyivät raskauden ajan.

Tässä tutkimuksessa vähäiseen tai kohtuukäyttöön ei liittynyt haittoja lapselle, mutta aiempien tutkimusten perusteella raskaudenaikaiselle alkoholinkäytölle ei voi asettaa turvallista ylärajaa. Tämän vuoksi äitien olisi hyvä pidättäytyä alkoholista koko raskauden ajan.

Havainnot perustuvat 4 700 vuosina 1995–1997 synnyttäneen australialaisäidin ja lapsen terveys- ja rekisteritietoihin. Tulokset julkaistiin lääketieteellisessä Pediatrics-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Pediatrics 2013;132:e468–e475)
http://pediatrics.aappublications.org/content/132/2/e468.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje