Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla ADHD vaikeuttaa nuorten kuskien ajamista

ADHD vaikeuttaa nuorten kuskien ajamista

ADHD-tarkkaavaisuushäiriö voi lisätä nuorten kuskien riskejä liikenteessä, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa. Tulosten perusteella erilaiset häiriötekijät vaikuttavat erityisesti tarkkaavaisuushäiriöisiin kuskeihin.

Havainnot tehtiin kokeessa, jossa 28 ADHD-nuorta sekä 33 verrokkia ajoi ajosimulaattorilla kolmeen otteeseen. Ensimmäinen ajo tehtiin ilman ulkoisia häiriötekijöitä, mutta toisen testin ajan nuoret kävivät puhelinkeskustelua tutkijan kanssa. Kolmannen ajon aikana nuoria pyydettiin kirjoittamaan tekstiviestejä.

Kokeet osoittivat ADHD-diagnoosin saaneiden nuorten kuskien olevan muita epätasaisempia kuskeja, mikä tarkoitti käytännössä suurempaa ajonopeuden vaihtelua sekä suurempia vaikeuksia pysyä omalla kaistalla.

Kuten tutkijat olettivatkin, tekstiviestin kirjoittaminen ajon aikana haittasi kaikkien kuskien keskittymistä. Vaikutus oli kuitenkin suurin ADHD-ryhmäläisillä. Puhelimen käyttö puolestaan ei haitannut nuorten kuskien ajamista, mikä saattoi johtua siitä, että puhelut käytiin hands free -laitteella.

Tässä tutkimuksessa osallistujat eivät joutuneet varsinaisiin auto-onnettomuuksiin, mikä voi johtua monestakin seikasta, mm. siitä, että kyse oli simulaattoritestistä. Aiemmissa tutkimuksissa ADHD-tarkkaavaisuushäiriö on kuitenkin yhdistetty suurempaan kolaririskiin.

Tulokset julkaistiin Jama Pediatrics -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Jama Pediatrics 2013;DOI:10.1001/jamapediatrics.2013.322)
http://archpedi.jamanetwork.com/journal.aspx

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje