Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kaakao hyväksi vanhusten aivoille

Kaakao hyväksi vanhusten aivoille

Pari kupillista kaakaota päivittäin nautittuna saattaa parantaa joidenkin vanhusten aivoverenkiertoa ja muistia. Suotuisat vaikutukset havaitaan vanhuksilla, joiden aivoverenkierto on heikentynyt.

Neurology-tiedelehden julkaisemat tulokset perustuvat kuudenkymmenen keskimäärin 73-vuotiaan vapaaehtoisen kokeeseen. Osana koetta he joivat 30 päivän ajan kaksi kupillista kaakaota päivittäin. Aivojen verenkiertoa tutkittiin ultraäänellä ja osalle tehtiin lisäksi aivojen magneettikuvaus.

Tutkimuksessa päivittäinen kaakaon juominen paransi aivoverenkiertoa, mutta tämä havaittiin vain niillä 18 osallistujalla, joiden aivojen verenkierto oli heikentynyt jo tutkimuksen alussa. Samoilla osallistujilla kaakao näytti myös parantavan lyhytkestoista muistia.

Kaakaon terveyshyödyt on liitetty flavonoideihin, joita on lähinnä tummassa suklaassa. Tässä tutkimuksessa verisuonivaikutukset havaittiin kuitenkin riippumatta kaakaon flavonoidipitoisuudesta. Kauppojen suklaissa flavonoideja on yleensä vähänlaisesti, koska suuri osa niistä tuhoutuu, kun kaakaosta jalostetaan makeampaa. On myös hyvä muistaa, että suklaassa ja kaakaossa on usein paljon sokeria ja maitoa ja siksi ne voivat edistää lihomista ja siihen liittyviä terveyshaittoja.

Uutispalvelu Duodecim
(Neurology 2013)
www.neurology.org

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje