Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Lapsuuden infektiotaudit saattavat vaikuttaa pituuskasvuun

Lapsuuden infektiotaudit saattavat vaikuttaa pituuskasvuun

Yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan lapsena sairastetut kuumetaudit ja muut infektiosairaudet saattavat vaikuttaa siihen minkä pituinen lapsesta kasvaa. Enemmän sairastelevista tulee usein lyhyempiä, heidän tuloksensa vihjaavat.

Havainnot julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä, ja ne perustuvat 140 kaksosparin pituus- ja terveystietoihin. Tutkimukseen valittiin identtisiä kaksospareja, joiden pituuksissa oli ainakin 2,5 senttimetrin ero.

Kun tutkijat yhdistivät tiedot kaksosten aikuisiän pituudesta äideiltä kerättyihin tietoihin lapsuusiän infektioista, he havaitsivat lyhyempien sisarusten sairastaneen enemmän infektiosairauksia ja kuumeita etenkin 1–5-vuotiaina. Tämä todettiin myös kaksosilla, jotka olivat olleet samanpituisia syntyessään, ja riippumatta heidän myöhemmästä ruokavaliostaan.

Lapsuuden infektiotautien lisäksi monet muutkin seikat ovat voineet vaikuttaa kaksosten pituuskasvuun, joten tuloksia kannattaa tulkita varoen. Ne kuitenkin viittaavat siihen, että ravitsemuksen ja perimän lisäksi myös sairastelu lapsena saattaa vaikuttaa tulevaan pituuskasvuun.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Epidemiology 2013;178:551–558)
http://aje.oxfordjournals.org/content/178/4/551.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje