Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Omistajan haukotus tarttuu koiraan

Omistajan haukotus tarttuu koiraan

Haukotuksen näkeminen tai jo pelkkä haukotusäänen kuuleminen saa ihmiset haukottelemaan etenkin, jos haukottelijat ovat entuudestaan tuttuja. Ranskalaistutkijoiden tutkimus osoittaa saman pätevän myös koiriin.

Ranskalaisten tulokset julkaistiin PLOS ONE -tiedelehdessä, ja niiden perusteella ihmisen haukotus tarttuu koiriin, mutta erityisen hyvin tarttuu isännän tai emännän haukotus. Tutkijat pitävät havaintoaan viitteenä empatian ja tunnesiteiden merkityksestä haukotuksen tarttumisessa.

Selvittääkseen haukottelun tarttumista koiriin tutkijat värväsivät 21 koiraa omistajineen ja laittoivat heidät haukottelutestiin. Testissä koirien emännät ja isännät haukottelivat koiran edessä vuoroin koiralle tuntemattoman tutkijan kanssa. Lumekontrollin he hoitivat seisomalla suu auki ääneti koiran edessä.

Testi osoitti varsinaisten haukotusten tarttuvan koiriin selvästi paremmin kuin lumehaukotusten. Lisäksi koirat haukottelivat huomattavasti useammin nähdessään emäntänsä tai isäntänsä haukottelevan.

Selvittääkseen johtuuko haukotusten tarttuminen mahdollisesti koirien ja ihmisten välisistä emotionaalisista siteistä tutkijat mittasivat koirien sydämen sykettä testien ajan. Koska koirien syke pysyi samana kaikkien testien ajan, tutkijat eivät usko haukottelun olleen ainakaan stressireaktio, vaan todennäköisesti sen taustalla oli samankaltainen emotionaalinen ja sosiaalinen side kuin ihmisillä.

Ihmisillä haukotuksen tarttuminen on yhdistetty empatiaan ja sosiaalisiin kykyihin liittyvien aivoalueiden aktivoitumiseen. Empatian ja sosiaalisten suhteiden osuuteen viittaa myös se, että haukotus alkaa tarttua vasta 4–5-vuoden ikäisillä, eli iässä, jossa lapsen kyky tunnistaa toisten tunteita kehittyy kunnolla. Haukotus ei myöskään tartu helposti henkilöihin, joilla on puutteelliset empatiakyvyt esimerkiksi autismin takia.

Uutispalvelu Duodecim
(PLOS ONE 2013;8:e71365.DOI:10.1371/journal.pone.0071365)
http://www.plosone.org/article/info:doi/10.1371/journal.pone.0071365

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje