Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kalsiuminestäjä-verenpainelääkkeet saattavat altistaa rintasyövälle

Kalsiuminestäjä-verenpainelääkkeet saattavat altistaa rintasyövälle

Yli kymmenen vuotta jatkuva kalsiuminestäjä-verenpainelääkitys saattaa yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan suurentaa naisen riskiä sairastua rintasyöpään. Jos tulokset varmistuvat lisätutkimuksissa, kalsiuminestäjien käyttöä naisten verenpaineen hoidossa tulisi harkita tarkoin.

Kalsiuminestäjien mahdollisesta rintasyöpävaikutuksesta on saatu viitteitä aiemminkin, mutta tutkimusnäyttö on silti vähäistä. Nyt julkaistu tutkimus on ensimmäinen, jossa riski on liitetty pitkään ja yhä jatkuvaan käyttöön.

Yhdysvaltalaisten tulokset perustuvat 2 800:n 55–74-vuotiaan naisen terveystietoihin. Naisista 900 sairasti duktaalista rintasyöpää, 1 000 lobulaarista rintasyöpää ja loput olivat terveitä verrokkeja.

Terveystietojen analyysi osoitti rintasyövät 2–3 kertaa yleisemmiksi naisilla, joiden kalsiuminestäjälääkitys oli jatkunut yli kymmenen vuotta. Yhteys koski kumpaakin rintasyöpätyyppiä ja kaikkia kalsiuminestäjälääkkeitä.

Muihin verenpainelääkkeisiin kuten diureetteihin, beetasalpaajiin tai angiotensiininestäjiin ei liittynyt rintasyöpäriskiä.

Tutkijat painottavat, ettei näiden tulosten perusteella voi vielä sanoa varmuudella mistä havaittu rintasyöpäriski johtuu tai edes millä mekanismilla kalsiuminestäjät rintasyövälle altistaisivat. Tämän vuoksi kalsiuminestäjiä käyttävien naisten ei pidä lopettaa lääkityksiään. Jos yhteys varmistuu lisätutkimuksissa, kalsiuminestäjät saattavat kuitenkin olla merkittävä ja ehkäistävissä oleva rintasyövän riskitekijä.

Tutkimus julkaistiin Jama Internal Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Jama Internal Medicine 2013;DOI:10.1001/jamainternmed.2013.9071)
http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1723871#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje